Mistrovství evropy 2024

Mistrovství Evropy se pravidelně koná od roku 2015. V letošním roce se vrací do České republiky, a to na plochu bývalého vojenského areálu v Janovicích nad Úhlavou, kde se v roce 2018 konalo v ČR poprvé. Jedná se o unikátní příležitost, jak na vlastní oči vidět ty nejlepší závodníky z Evropy, ale i z Japonska, kde tento sport vznikl.

O Gymkhaně

Motogymkhana vznikla v Japonsku v 70. letech. V současnosti se rozšířila do celého světa a má mezinárodní pravidla. Pointou je projet trať postavenou z kuželů co nejrychleji, aniž by řidič shodil kužel, šlápl na zem nebo zabloudil.

Historie gymkhany

Základní pravidla

Ačkoliv se může zdát, že se jedná o naprostý chaos, barvy kuželů mají jasná pravidla. Modrý kužel se objíží zprava, takže jej máte po levé straně, červený zleva, tedy jej máte po pravé straně. Žluté kužele označují speciální prvky. ​Soutěz je smíšená, muži i ženy závodí společně. Motocykly nejsou omezeny typem ani kubaturou. Musí být street legal s platnou registrací a povinným ručením pro provoz na pozemní komunikaci.

Pravidla

Před samotným závodem jezdci procházejí kvalifikací - GP8. Jedná se o standardizovanou osmičku, kterou musí zajet pětrkát. Podle jejich času se pak kvalifikují do závodu - určuje to startovní pořadí. Ti nejhorší startují jako první. V lokálních soutěžích se jezdí v různých výkonostních kategoriích, v rámci kterých se podle svých výsledků posouvají. Například v České republice je to A, B a C, kdy kategorie A jsou ti nejlepší. Na Mistrovství Evropy se kategorie nerozdělují. Kvalifikační GP8 se pojede v sobotu 15.6. Samotný závod startuje v neděli 16.6. V 10:00 bude odtajněna trať. Následně mají jezdci čas na to, si ji pěšky projít, a hlavně zapamatovat. A pak už se startuje. Za shozený kužel nebo šlápnutí na zem se přičítá vteřina penalizace, traťoví komisaři to signalizují žlutým praporkem. Za několikeré rychlé odšlápnutí následuje třívteřinová penalizace, signalizovaná červeným praporkem. Pád není penalizován, protože tam závodník ztrácí drahocenný čas zvedáním motocyklu ze země. Pokud závodník pomotá kurz, traťoví komisaři zkříží praporky nad hlavou a vrátí jej na místo kurzu, kde byl naposledy na trati. Mistrovství Evropy je vypsáno na dvě kola, závodníci mají tedy na trať dva pokusy.



Program - Neděle 16. 6. 2024

Sobota 15.6. Kvalifikační GP8
10:00 Briefing a prohlídka tratě
11:00 Start, závod je vypsán na dvě kola
kolem 16:00 Konec závodu
cca o 20 minut později Ceremoniál pro vítěze

Někteří přihlášení jezdci

Kompletní startovní listina

ME 2023 

Mistrovství Evropy v předešlém roce probíhalo v polské Poznani​. Úřadujícím mistrem evropy je Martijn Stapelbroek z Nizozemska. O necelou vteřinu za ním se umístil Čech Ondřej Kroupa, následovaný o znovu ani ne vteřinu dalším Nizozemcem Bertem Schuldem. Rozdíly mezi ostatními jezdci na předních příčkách byly ale také velice těsné, Bertovi doslova dýchali na záda Francouz Guillaume Pouillot, Španěl Jonathan Arias i Polák Piotr Szkut. Většinu z nich uvidíte i v Janovicích.  

 Výsledky z roku 2023 Reportáž v polštině